O nama

Vila dubrovačke obitelji Čingrija sagrađena je 1914. godine na predjelu Boninova na kojem je u doba Dubrovačke Republike prevladavala reprezentativna ladanjska izgradnja. Vilu okružuje kompleks vrtova koji se, s obzirom na položaj vile iznad dramatično strme i stjenovite morske obale, maksimalno prilagodio prirodnoj konfiguraciji terena. Vila, zajedno s vrtom koji ju okružuje, ima svojstvo pojedinačnog nepokretnog kulturnog dobra pa je tako vila s cijelim svojim velebnim posjedom pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Vlasnik vile s pripadajućim posjedom u cjelini je Grad Dubrovnik, a u rujnu 2019. godine Grad Dubrovnik je vilu ustupio Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik s ciljem uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Adaptacijom će vila postati objekt u kojem ugostiteljske obrazovne ustanove mogu pružati usluge smještaja, prehrane, pića i napitaka tijekom cijele godine u cilju stručnog osposobljavanja učenika.

U suterenu Akademisa Čingrija bit će smještena kuhinja sa svim potrebnim pomoćnim prostorijama, prostor vinoteke za goste i osoblje, kao i prostori za osoblje, garderobe i ostalo. Uz glavni ulaz u objekt nalazit će se prijemni prostor. U prizemlju će biti smještena multimedijalna dvorana za potrebe nastave i e-nastave, kao i restoran te sanitarni čvor za osobe s invaliditetom. Na katu objekta bit će smještena tri apartmana koja zadovoljavaju kategoriju sobe s 4* zvjezdice, za smještaj gostujućih praktikanata i nastavnika dok će se u potkrovlju nalaziti dvije sobe s kupaonicom za učenike na razmjeni i/ili praksi.

Osim osiguravanja infrastrukture za potrebe razvoja Centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo Dubrovnik, ovim projektom želimo vratiti i nekadašnji sjaj i kultni status Vile Čingrija, obnoviti elemente vrtne plastike i kompleks Vile Čingrija ponovno učiniti zelenom oazom mira skrivenom usred gradske gužve.